Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/clients/client90/web3083/web/lap_sablon1.php on line 17
Szuperdadus - szuperdadus - sokoldal.hu

Szuperdadus
MENÜ
Bevezető
Tippek, trükkök! - Mintha meg sem hallaná...
Tippek, trükkök! - Fogmosósdi
Tippek, trükkök! - Gyorstalpaló, a 10 legfontosabb
Versek, idézetek
Klub ajánló!
Könyv- és linkajánló
Gyerekszáj
Galéria
Hírlevél felíratkozás

Keresztnév: E-mail:

Mintha meg sem hallaná...
Úgy érzed, hogy csak ismételgeted önmagad? Mintha csak a falhoz beszélnél? Mielőtt teljesen elvesztenéd az önuralmad, próbáld ki az alábbiakat! Hidd el, hogy tudsz változtatni a helyzeten anélkül is, hogy kiabálnál (hiszen ettől biztosan nem fog jobban meghallani téged)! Fektesd le az alapvető szabályokat és mindig legyél következetes!

Először is gondold végig, hogy van-e valamilyen különös oka a gyerkőc negatív hozzáállásának? Gyakran előfordul, hogy a lurkó egyszerűen csak fáradt vagy éhes. Lehet, hogy rossz napja volt az iskolában, vagy délután történt vele valami, amiről nem is tudsz. Mondd el neki, hogy lehetséges, hogy nem tudsz minden problémát megoldani, de meghallgatod és mindent elmondhat neked.

Egyszerre mindig csak egy dolgot kérj tőle! Nem sorolhatod el hosszú listaként, hogy miket kellene csinálnia. Mindig a legfontosabbal kezd és ha azzal készen van, akkor válts a másik feladatra.

Ne engedj a hisztinek! Ha csak egyszer is elnézed neki, hogy egy egész tábla csokit felfaljon a vacsora előtt - csak azért, mert hangosan sír és toporzékol - ezután mindig arra fog számítani, hogy ezt megteheti (legfeljebb egy kicsit hisztizni kell érte).

A pozitív megerősítés többet ér, mint a tiltás! Nem kell minden nap megdícsérned, amiért a ruhái szépen el vannak pakolva, de amikor a helyére teszi, akkor minél előbb jöhet a pozitív megerősítés! "Köszönöm, hogy elpakoltál, nagyon szép rend lett a szobádban!"

Egyértelműen fejezd ki, hogy mit vársz el tőle! Ha valami nem tetszik, akkor egyszerűen és egyértelműen tudatnod kell ezt a gyermekeddel. Pl. ha azt látod, hogy éppen sorban dobálja ki az összes ételt a hűtőből, felesleges azt mondanod, hogy "Azonnal fejezd be ezt a butaságot!" Helyette mondd azt, hogy "Ne pakolj ki a hűtőből, kérlek! Vedd fel a földről a zöldségeket és a vajat, és tedd vissza őket a polcra!" Hasonlóan egyértelműnek kell lenned, amikor azt szeretnéd, hogy megtegyen valamit. Az, hogy "Tedd rendbe a szobád!" egyszerűen nem működik. Ha viszont azt mondod, hogy "Tedd a játékaidat a dobozba!", aztán "Tedd a sportciődet a cipősszekrénybe!", pontosan tudni fogja, hogy mit vársz el tőle. Játékosan vond be a gyermeked a takarításba, így hamar megtanulja, hogy minek hol a helye és élvezni fogja a rendrakást!


www.szuperdadus.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!